29.1.18

Ciasteczka owsiane FIT

prosty przepis na dietetyczne ciastka owsiane

Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przepyszne, sycące i mega proste w wykonaniu. A do tego znacznie zdrowsze od słodyczy ze sklepowych półek. O czym  mowa? Oczywiście, o domowych, owsianych ciasteczkach!



To jeszcze zdrowsza i mniej kaloryczna wersja przepisu na owsiane ciasteczka, którym dzieliłam się z Wami kilka lat temu.

Od czasu publikacji tamtego wpisu, kilkukrotnie zmodyfikowałam przepis, tak aby ciastka były nie tylko mniej kaloryczne, ale jeszcze smaczniejsze!

przepis na proste ciastka owsiane


Składniki:

  • 3 jajka wielkości M
  • 3/4 szklanki mąki razowej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych (mogą być też inne!)
  • 80 gramów roztopionego masła (niecałe pół kostki)
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaski łyżki miodu
  • kilka garści ulubionych bakalii (u mnie są to rodzynki, żurawina, słonecznik, orzechy włoskie)


Uprościłam też przygotowanie. Nic nie trzeba miksować, wystarczy w dużej misce dobrze wymieszać składniki łyżką, a następnie chwilę wyrabiać ręcznie. Formujemy nieduże kulki, które układamy na papierze do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut (do zarumienienia).

Z podanych proporcji wychodzi około 15 sztuk.

Kaloryczność i wartości odżywcze (wersja z rodzynkami) jednej sztuki:
~170 kcal
4 g białka
6,5 g tłuszczu
25 g węglowodanów

przepis na ciastka owsiane fit


Uwaga! Polecam zrobić z podwójnej porcji - znikają błyskawicznie!

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz:)

TOP