10.9.17

3 pomysły na zdrowe, słodkie śniadania

zdrowe śniadania na słodko
Polubiłam słodkie śniadania! Od jakiegoś czasu 90 % moich porannych posiłków przygotowuję właśnie na słodko. Nie zawsze mam czas rano na pichcenie, więc często przyrządzam je już wieczorem. Często też za jednym zamachem robię większą porcję, tak aby wystarczyło również na kolejny dzień.


Pamiętajcie, słodko, nie znaczy kalorycznie i nie zdrowo! Nie zajadam się bułkami z nutellą, nie sięgam po drożdżówki, czy słodkie, owocowe jogurty. Śniadanie ma dać mi energetycznego kopa i zapewnić uczucie sytości na dobrych kilka godzin. A oprócz tego, być po prostu smaczne! Wszystkie poniższe przepisy spełniają te kryteria.

Szarlotkowa owsianka

szarlotkowa owsianka fit
Jeśli posiadacie kielichowy blender, to owsianka jest naprawdę błyskawiczna w przygotowaniu. Zazwyczaj robię od razu dwie porcje - drugą chowam do lodówki i mam gotowe śniadanie na następny dzień. Schłodzona smakuje nawet lepiej!

Składniki (2 porcje):
4 łyżki płatków owsianych
2 słodkie, obrane jabłka
1 banan
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
250 ml mleka

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Szarlotkowy koktajl zajadam z pokruszonym herbatnikiem i garścią borówek.


Placki owsiane z karmelizowanym bananem 

placki owsiane z bananami, fit śniadanie, przepis na zdrowe śniadanie
Zimą jadłam owsiane placuszki w towarzystwie twarożku i suszonych owoców, latem łączyłam je z truskawkami, a jesienią wybieram karmelizowane banany.

Przepis na placki znajdziecie w tym wpisie.

Karmelizowane banany (na 4 placki):

1 duży banan
1 płaska łyżka masła
1 płaska łyżka cukru trzcinowego

Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, gdy masa zacznie się karmelizować dodajemy pokrojonego w grube plastry banana.

Cztery placuszki to dla mnie zdecydowanie za dużo jak na jedno śniadanie. Połowę porcji dostaje M. lub zostawiam je na kolejny dzień (chociaż najlepsze są ciepłe, prosto z patelni).
Jeśli przygotowujecie śniadanie tylko dla siebie, polecam zrobić je z połowy składników.

Pudding chia z musem z mango

pudding chia z mango, fit śniadanie, chia na śniadanie
To mój ostatni śniadaniowy hit! Pudding jest bardzo prosty w przygotowaniu, jedyne o czym musimy pamiętać, to zrobienie go dzień wcześniej, najlepiej wieczorem. Rano, po nocy spędzonej w lodówce, będzie miał idealną konsystencję.

Składniki (2 spore porcje):

pół szklanki nasion chia
szklanka mleczka kokosowego z puszki
pół szklanki dowolnego mleka (u mnie bezlaktozowe)
1 duże, dojrzałe mango
borówki do dekoracji

W dużym słoiku mieszamy chia z mleczkiem kokosowym i mlekiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). W ciągu pierwszej godziny dobrze jest kilka razy wstrząsnąć słoikiem, aby nasiona chia nie zlepiły się ze sobą.

Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie blendujemy.
Gotowy pudding dzielimy na dwie porcje, na wierzch każdej dodajemy mus z mango i kilka borówek.


Chcecie więcej przepisów na zdrowe, lekkie śniadania?
Zerknijcie też na 5 fit przepisów na śniadania i przekąski, przepis na lekki deser jogurtowy (szybki do zrobienia i bardzo sycący!) oraz na owsiane, śniadaniowe babeczki (idealne na wynos!).


A jak wyglądają Wasze śniadania? :)

4 komentarze:

  1. Nr 2 najbardziej mnie zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Równiez podobają mi się propozycje. Szczególnie pierwsza .Na szarlotkową owsiankę. Owsianka to jedno z moich ulubionych (i najczęstszych śniadań) oprócz kanapek. Chętnie wyprobuję te wersję, szczególnie,że uwielbiam jabłka i szarlotkę :)

    Czekam jeszcze na propozycje kolacji na blogu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP