14.2.17

W kuchni: babeczki z kaszy gryczanej

babeczki z kaszy gryczanej
Gryczane babeczki najczęściej zabierałam do pracy zamiast kanapek. Sprawdziły się też doskonale na śniadanie czy kolację. Ich ogromną zaletą jest to, że świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego są smaczne, zdrowe i pożywne! No i naprawdę łatwo je przygotować!


Czego potrzebujemy?


  • kostka chudego twarogu
  • 250 g suchej kaszy gryczanej
  • 60 g sera żółtego
  • 4 średnie jajka
  • 2 małe cebule 
  • 12 plastrów szynki
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy

kasza gryczana babeczki


Przygotowanie


Kaszę gotujemy do miękkości i pozostawiamy do ostygnięcia. W misce rozbijamy jajka, dodajemy rozdrobniony widelcem twaróg, starty na drobnych oczkach ser i posiekaną w kostkę cebulę. Na koniec dorzucamy ostudzoną, ugotowaną kaszę, doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (ja używam ziół prowansalskich) i wszystko dokładnie mieszamy. Do muffinkowych foremek silikonowych wkładamy po plastrze szynki, a następnie wypełniamy po brzegi przygotowaną masą. Polecam docisnąć dość mocno masę łyżką, dzięki temu babeczki będą bardziej zwarte. Pieczemy przez 20-30 minut w 180 stopniach (aż się zarumienią).

Wskazówki


  • Najlepiej sprawdzi się nieco tłuściejsza szynka o dużej średnicy plastrach. Gryczaki świetnie też smakują z szynką długo dojrzewającą. 
  • Nie przesadzajcie z soleniem masy, jeśli macie dość mocno słoną szynkę.
  • Do masy śmiało możecie dodać również drobno posiekaną natkę pietruszki.
  • Jeśli zabrakło Wam szynki, napełnijcie foremki samą masą - też będzie smacznie :)

babeczki z kaszy gryczanej, kasza gryczana,

Jadłyście kaszę gryczaną w takiej wersji? :) 
Jeśli znacie inne, ciekawe przepisy z jej użyciem - dajcie znać!

1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie !
    Ja dzisiaj robiłam kotleciki jaglane z jajkiem :-) mniam <3
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP