20.3.16

Wielkanocny stroik z rzeżuchą

Już za tydzień Wielkanoc, a to oznacza, że został ostatni moment, aby wysiać rzeżuchę. Chociaż nie jestem jakąś wielką fanką jej walorów smakowych, to rzeżucha jest dla mnie nieodzownym elementem świąt. Jeśli nie przepadacie za jej smakiem, to polecam wysianie rzeżuchy w celach dekoracyjnych.

Skorupki po jajkach z wystającą rzeżuchą są naprawdę bardzo proste w wykonaniu, a jedyną rzeczą jakiej musimy dopilnować, to codzienne podlewanie - inaczej rzeżucha szybko nam padnie.


Rzeżuchę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej zrobić to wieczorem i pozostawić na całą noc). Po tym czasie nasiona napęcznieją, a woda zrobi się "glutkowata". Skorupki po jajkach myjemy, na dno wykładamy nieduży kawałek waty lub ligniny (na dobrą sprawę, sprawdzi się też płatek kosmetyczny). Do każdej skorupki wkładamy namoczone wcześniej nasiona (nie za dużo, bo nie będą miały jak wyrosnąć!). Skorupki z rzeżuchą ustawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu i codziennie podlewamy (najlepiej za pomocą małej łyżeczki).



Częstotliwość podlewania jest kluczowa, ponieważ rzeżucha pozbawiona wilgotnego podłoża bardzo szybko więdnie.
Po pięciu dniach nasza dekoracja będzie gotowa.  Skorupki z rzeżuchą układamy na wytłoczkach po jajkach, a puste miejsca uzupełniamy pisankami.


Mimo wszystko polecam, aby rzeżucha nie stanowiła jedynie dekoracji. Jest to bogactwo witamin i składników mineralnych i warto korzystać z jej dobrodziejstw nie tylko w okresie Świąt, ale i przez cały rok! Polecam szczególnie do kanapek i sałatek :)

2 komentarze:

  1. Ja wczoraj dopiero posiałam rzeżuchę, standardowo na talerzach, ale taka w skorupkach prezentuje się uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zapomniałam o niej, a co roku siejemy rzeżuchę w okolicy Wielkanocy. Jutro koniecznie muszę to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP