11.1.15

W kuchni: wytrawne naleśniki

Naleśniki uwielbiam w każdej postaci. Na słodko z dżemem, owocami lub twarożkiem z rodzynkami. Wytrawne ze szpinakiem i fetą lub warzywami i mięsem. Wersja studencka z parówką i keczupem, też jest niczego sobie ;) Najlepsze duże i cienkie. Jeśli już robię, to zawsze z podwójnej lub nawet potrójnej porcji, a przygotowane w nadmiarze placki mrożę. Korzystam tylko z jednego, sprawdzonego przepisu - zawsze wychodzą takie jak lubię. No, oprócz pierwszego. Pierwszy naleśnik nigdy mi się nie udaje :) 

To, co? Kto ma ochotę na naleśniki?
Tym razem przygotowałam je z aromatycznymi ziołami i przyprawami. Świetnie komponują się z wytrawnym farszem. Mój faworyt to szpinak, feta i czosnek. A Wy? Z czym najbardziej lubicie naleśniki?

Z podanych niżej składników wyjdzie około 6 dużych, cienkich naleśników. Tak jak pisałam - naleśniki robię zawsze z podwójnej/potrójnej porcji. Jak już smażyć, to smażyć!



Czego potrzebujemy?

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki razowej*
  • 250 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • sól
  • przyprawy (np. bazylia, zioła prowansalskie, papryka, kurkuma)
  • woda
*Jeśli nie przepadacie za mąką razową, to możecie zamienić ją na białą.

Do roboty!

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól i ulubione przyprawy. Dokładnie mieszamy, stopniowo dodając mleko. Ja ułatwiam sobie życie i korzystam z miksera :)
Przykrywamy miskę ściereczką na jakieś pół godzinki. Przed smażeniem dodajemy wody, w takiej ilości, aby konsystencja ciasta przypominała śmietanę. Mi wychodzi około 150 ml. 
Smażymy na rozgrzanej patelni.



Ja chciałam mieć różne naleśniki - jedne z bazylią, drugie z papryką, więc zioła dodawałam dopiero przy smażeniu- zaraz po rozlaniu ciasta na patelnię. Dzięki temu mam naleśniki bazyliowe, paprykowe i z kurkumą. Część oczywiście zamroziłam :)



Jakie są Wasze ulubione naleśniki?

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam naleśniki, miałam dziś robić, ale... zapomniałam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione naleśniki to te na słodko, chociaż nie powiem na słono również lubię :) Już widzę, że mamy inny przepis, w związku z tym Twoje ciasto konsystencją przypomina śmietanę, a moje wodę ;D im bardziej się leje tym bardziej miękkie i elastyczne. Znajomi uwielbiają wpadać i podjadać, co za tym idzie - stoję godzinami przy patelni ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię takie z białym serkiem i cukrem pudrem.
    Najlepsze oczywiście u mamy! <33

    orasey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Smażenie naleśników wychodzi mi dość średnio aczkolwiek takich koniecznie muszę spróbować ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naleśniki uwielbiam. U mnie dziś z mięsem mielony, sosem pomidorowym i warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robię klasyczne, z bialej mąki, z twarogiem i dżemem. Podobno dobre, skoro mój niejadek czterolatek zjada 6! No tylko to takie mniejsze, ok 15 cm średnicy. A skoro o dzieciach to podobno dzieci są jak naleśniki - pierwsze nie wychodzi. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP