9.11.14

W kuchni: ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane to znacznie zdrowsza, pożywniejsza i mniej kaloryczna przekąska od wszelakich słodkości oferowanych w sklepach. Idealne do kawy i herbaty, a także świetna przekąska w pracy. No i można je wcinać bez większych wyrzutów sumienia :) 

A do tego za każdym razem mogą być z innymi dodatkami. Moja ulubiona wersja to ciastka owsiane z orzechami i rodzynkami, ale możecie dodać zamiast nich suszone owoce, migdały, kawałki czekolady, czy skórkę pomarańczową.


Kolejną zaletą tych ciasteczek jest to, że są mega proste w wykonaniu, a ich przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godzinki.




W garnku miksujemy cukier z miękkim masłem. Gdy uzyskamy pulchną masę, ciągle miksując dodajemy do niej po kolei jajka, mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia.

Miksujemy do czasu aż składniki się połączą, po czym wyrabiamy ciasto ręcznie i formujemy niewielkie kulki, które lekko spłaszczamy dłońmi.

Gotowe placki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez około 15 min (aż będą miały złoty kolor).




Ciasteczka najlepsze są kilka godzin po upieczeniu, gdy stwardnieją na zewnątrz, a w środku nadal pozostają miękkie. Następnym razem wypróbuję wersję czekoladową- dodając posiekaną, gorzką czekoladę i kakao :)






Od razu podpowiem, że lepiej zrobić je z podwójnej porcji składników - znikają błyskawicznie!





To jak, skusicie się? :)

14 komentarzy:

  1. Raz je zrobiłam, ale jakoś nie wracam do nich.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam chyba z 5 przepisów na ciasteczka owsiane uwielbiam je !

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomniałaś mi że mam w domu wszystkie składniki i... właśnie się pieką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! :) Staram się robić żeby nie kupować tych marketowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przynajmniej nie ma w nich zbędnej chemii :))

      Usuń
  5. Ja w ostatnim czasie mam fazę na ciasteczka ryżowe :p

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie, że się skuszę! Zrobię sobie i mężowi do pracy:).

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam bardzo podobny przepis i uwielbiam te ciasteczka :) Ostatnio dodałam żurawinę i słonecznik oraz trochę miodu - były naprawdę smaczne! :)
    pozdrawiam, A

    OdpowiedzUsuń
  8. Własne ciasteczka najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP