28.9.14

W kuchni: domowy placek ze śliwkami

Pyszny, kruchy spód połączony z soczystymi, słodkimi śliwkami, obsypany chrupiącą kruszonką.

Coś w tym jest, że ciasta smakują lepiej jesienią. Śliwkowy placek, aromatyczna herbata i nieco leniwe popołudnie z rodziną. Czego chcieć więcej?

Jeśli lubicie śliwki jestem pewna, że taka propozycja ich podania przypadnie Wam do gustu.  
Zaletą placka jest to, że jego wykonanie naprawdę nie jest trudne i nie ma opcji, że ciasto nie wyjdzie!


Tak naprawdę tytuł wpisu powinien brzmieć "April z mamą w kuchni", ponieważ moja rola ograniczyła się do przygotowania śliwek, a resztą zajęła się moja mama :)

Potrzebne składniki:


  • 0,5 kg mąki
  • kostka zimnego masła
  • 170 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 kg małych śliwek węgierek




Ciasto:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, posiekane masło i jajka. Wszystko zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie je rozwałkowujemy. Formę (25x35 m) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy rozwałkowane wcześniej ciasto.

Śliwki:

Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. Owoce wykładamy na cieście, tak aby skórki były skierowane do dołu. 

Kruszonka:

Do przygotowania kruszonki potrzebujemy 8 łyżek masła, 8 łyżek cukru pudru i 10 łyżek mąki. Wszystko razem zagniatamy, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Kruszonkę rozkładamy na śliwkach i wkładamy ciasto do piekarnika na około 50 minut.




Ciasto znika w mgnieniu oka, więc szybko łapię za kolejny kawałek i obiecuję trzymać dietę od października ;)



Jak Wam mija niedziela? :) 

8 komentarzy:

  1. Mam bardzo podobny przepis... i śliwki w domu - to chyba znak ze ciasto trzeba zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja machnęłam dzisiaj jabłecznik. Z podobnego przepisu. Fakt, takie ciasta najbardziej smakują jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja na kruchym cieście zrobiłam szarlotkę :D
    Przepyszna :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotkę zrobimy następnym razem :))

      Usuń
  4. Uwielbiam ;) muszę jeszcze upiec bo końcówka śliwek już jest chyba ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP