16.8.14

W kuchni: pieczone jabłka pod kruszonką

Pieczone jabłka w kokilkach pod kruszonką to banalnie prosty i mega szybki pomysł na smaczny deser. 

Ciepłe, rozpływające się jabłka w towarzystwie cynamonu i chrupiąca, słodka kruszonka - połączenie idealne. Latem polecam do tego zestawu dodać gałkę  lodów waniliowych. Jesienią i zimą lepiej serwować je z ciepłym, aromatycznym sosem waniliowym.

Sezon na jabłka w pełni, więc przygotowanie takiego deseru jest nie tylko szybkie, ale i niedrogie :)


Jeśli nie macie kokilek, to nic straconego! Możecie zrobić je w muffinkowych foremkach lub zwyczajnej blaszce. Chociaż fakt faktem, właśnie w kokilkach deser nabiera największego uroku :)

Jabłka

Do zrobienia sześciu deserów zużyłam kilogram jabłek. Obrane ze skórki, starłam na tarce o dużych oczkach i wymieszałam z cynamonem (1 łyżeczka - możecie dać więcej). Kokilki posmarowałam masłem i ułożyłam w nich starte jabłka.

Kruszonka

Pół kostki zimnego masła (100 g) pokroiłam na drobne kawałki i wymieszałam z mąką pszenną (150 g) i cukrem pudrem (100 g). Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Rozkładamy ją na wierzch jabłek.

Pieczenie

Jabłka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 min. Wyciągnijcie, gdy kruszonka się przyrumieni :)


Deser najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany z lodami waniliowymi lub sosem waniliowym. Będzie idealnym umilaczem na zbliżające się chłodne, jesienne wieczory :) 



Smacznego!


Jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy z jabłkami w roli głównej, koniecznie się podzielcie! :)

16 komentarzy:

  1. Jest pyszne! Sama robię podobnie tylko brakuję mi na razie kokilek, są na mojej liście więc kiedyś w końcu się w nie zaopatrzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę spróbować.
    Przepis bardzo prosty i szybki. Zgadzam się, że na zimowe wieczory będzie idealny ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak jak smak, ale jak to fantastycznie wygląda ! :) Bardzo efektownie. Ja z jabłek tylko klasyczny jabłecznik piekę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie. Muszę się właśnie zaopatrzyć w takie kokilki, desery wyglądają w nich świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, my kupiliśmy swoje za grosze - niecałe 2 zł za sztukę :))

      Usuń
  5. Zrobię na pewno :) Najlepiej na jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale, chyba się skuszę!;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP