15.4.14

ŚWIĄTECZNE DIY: jajka z rzeżuchą


Jeśli jeszcze nie zasiałyście wielkanocnej rzeżuchy to ostatnia chwila, aby to zrobić. Nawet jeśli nie przepadasz za tą rośliną, to będzie ona wspaniałą dekoracją świątecznego stołu.U mnie bez rzeżuchy nie ma Świąt i choć nie jestem jej jakąś szczególną fanką, to co roku pojawia się u nas w domu. W połączeniu z pisankami potrafi pięknie ozdobić każde wnętrze! 

Swoją drogą, warto polubić się z rzeżuchą - zawiera ona sporo witaminy C, A, B1 oraz składników mineralnych - wapnia, magnezu, żelaza i potasu.Oprócz tego obniża poziom cukru we krwi, posiada właściwości oczyszczające i wspomaga trawienie.

Ja polecam Wam posianie rzeżuchy w skorupkach po jajkach. Takie zielone jajka będą wspaniałym dodatkiem na wielkanocnym stole :) Świetnie wyglądają też mini, zielone pagórki, czyli odwrócone do góry dnem miseczki, na których posialiśmy rzeżuchę.



Czego potrzebujemy?

Oczywiście rzeżuchy! Aktualnie kupić można ją praktycznie wszędzie, więc z dostępem nie powinno być żadnego problemu. Co jeszcze? Skorupki po jajkach i wata lub lignina - ja polecam tę drugą.  



Jak to zrobić?

Niewielką ilością  waty/ligniny wykładamy wnętrze skorupki jajka, a następnie zwilżamy ją wodą. Rozsypujemy równomiernie nasiona rzeżuchy, stawiamy jajka w słonecznym, ciepłym miejscu i nie zapominamy o codziennym podlewaniu :) Jeśli planujecie posiać rzeżuchę na większej powierzchni, polecam najpierw namoczyć nasiona w wodzie.


Prawda, że proste? :)



Siejecie na Święta rzeżuchę? A może pojawia się ona u Was nie tylko na Wielkanoc?

5 komentarzy:

  1. Haha świetny pomysł i super ozdoba na wielkanocny stół.

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł! Ja właśnie dzisiaj posiałam swoją rzeżuchę w miseczce i talerzu, ale może następnym razem wykorzystam ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie to wygląda. Ja siałam już rzeżuchę dwa razy i zjadłam do ostatniego listeczka. Uwielbiam tą roślinkę na kanapkach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP