6.10.13

W kuchni: Muffinki dyniowe



W tym roku po raz pierwszy postanowiłam rozprawić się z dynią.

Kupując dynię kompletnie nie wiedziałam co z niej wyjdzie. A wyszło całkiem sporo - aromatyczna zupa-krem, dyniowe muffinki i dynia w occie. A to wszystko z 3 kg dyni.

Wszystko robiłam po raz pierwszy, więc do końca nie wiedziałam, czy przypadkiem cały dyniowy garnek nie wyląduje w koszu ;) No i nieskromnie Wam powiem, że zarówno krem, jak i muffinki wyszły pyszne. Dynia w occie siedzi w słoiczkach i się przegryza - mam nadzieję, że będzie jadalna, bo uwielbiam ją jako dodatek do obiadów :)




Muffinki dyniowe

Na początek polecą muffinki, bo robi się je naprawdę ekspresowo. Są one bardzo aromatyczne, a korzenne przyprawy sprawiają, że muffinki będą idealną przekąską na jesień i zimę :)




Przygotowujemy puree z dyni. W tym celu kroimy dynię w kostkę, gotujemy do czasu aż zmięknie i miksujemy.

W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, a w drugiej do jajek i maślanki dodajemy nasze puree. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym łączymy składniki mokre z suchymi. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Masę nakładamy do foremek na muffinki do około 3/4 wysokości, na wierzch układamy pestki z dyni lub orzechy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.




Muffinki pięknie pachną i cudownie smakują :) A dzięki dyni i maślance w środku są lekko wilgotne.



Moje muffinki zniknęły ze stołu błyskawicznie :)

 Słonecznej niedzieli życzę!







19 komentarzy:

  1. Mmm, pycha <3 chyba wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia to nie mój smak, zdecydowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w muffinkach smak dyni przykryty jest aromatycznymi przyprawami, także może by Ci posmakowało :))

      Usuń
  3. A moje właśnie wylądowały w piekarniku i już nie mogę doczekać się ich smaku :) Też robiłam po raz pierwszy, jednak nie tak jak Ty z puree dyniowego, ale z surowej startej dyni.

    OdpowiedzUsuń
  4. A moje właśnie wylądowały w piekarniku i już nie mogę doczekać się ich smaku :) Też robiłam po raz pierwszy, jednak nie tak jak Ty z puree dyniowego, ale z surowej startej dyni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem spróbuję z surową dynią :))

      Usuń
  5. Wyglądają smacznie;) Zaraz spiszę przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają bardzo smacznie :) gdyby nie mój kompletny brak umiejętności związanych z piekarnikiem, z przyjemnością bym spróbowała :)
    pozdrawiam, A

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, muffinki są naprawdę proste, tam nawet się nic nie ugniata :P Wypróbuj koniecznie!

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. To zajrzyj w niedzielę, będzie zupka :D

      Usuń
  8. Cudnie wyglądają, więc pewnie jeszcze lepiej smakują! Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP