13.10.13

W kuchni: Krem z dyni



O aromatycznych muffinkach pisałam Wam tutaj. A dzisiaj zajmiemy się kremem z dyni. 

Za zupami nie przepadam, ale kremy to zupełnie inna bajka :) Wersja dyniowa wyszła naprawdę pyszna, mimo, że robiłam ją po raz pierwszy w życiu. 

No, ale co się dziwić - przepis jest bardzo prosty! Jedyne czego potrzebujemy to około kilograma dyni, marchewka, cebula i trochę przypraw.






Dynię (bez skórki), marchew i cebulę kroimy w kostkę. 

Do garnka z grubym dnem nalewamy troszkę oliwy i wrzucamy marchewkę i cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony drobno czosnek. 

Przygotowujemy bulion z kostki rosołowej (będziemy potrzebować 2-3 szklanki). Do garnka dorzucamy dynię i zalewamy całość bulionem. Gotujemy aż dynia zmięknie. Całość miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można też dodać trochę imbiru.




Krem podajemy z kwaśną śmietaną :)





Z składników wyszły 4 porcje zupy.


Polecam poeksperymentować z dynią póki jest ona łatwo dostępna (i to po bardzo niskich cenach!) :)

18 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, aczkolwiek dynia to nie mój smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię dodać do kremu z dyni właśnie trochę imbiru lub chili. Wtedy świetnie rozgrzewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chili nie próbowałam - następnym razem dodam :)

      Usuń
  3. ja do kremu z dyni dodaję trochę mleka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... smacznie wyglada. Kremu z dyni nie robilam, ale musze koniecznie sprobowac. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, spróbuj - póki w sklepach jest dynia :)

      Usuń
  5. Już wiem co bedę mieć jutro na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i kolejny przepis do mojej kolekcji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP