16.10.13

W kuchni: Domowe burgery



Fanką hamburgerów jakoś nigdy nie byłam... Kojarzyły mi się one ze sztuczną, gumową bułką i cienkim plastrem mięsa.

Trzeba jednak przyznać, że aktualnie hamburgery przeżywają swoją drugą młodość, tym razem w zdrowszej i znacznie smaczniejszej odsłonie.

Knajpki prześcigają się w wymyślaniu hamburgerowych menu, a składniki które można znaleźć w bułce (z pewnością nie gumowej!) nie mają nic wspólnego z tymi mcdonaldowymi.
Tak trzymać!



Pomysł na zrobienie domowych hamburgerów narodził się zupełnie przypadkiem. Obiad miał być smaczny, tani, szybki i z kurczakiem. Hamburgery wpisały się w ten schemat idealnie. 

Postawiliśmy na klasyczne dodatki i sporą ilość warzyw. Oprócz piersi z kurczaka i sera, do bułki trafiła sałata, oliwki, ogórki kiszone, cebula i pomidorki i papryczka chilli. Największy problem okazał się ze znalezieniem odpowiednio dużej bułki ;) Może następnym razem pokusimy się, by upiec je samodzielnie.



Do hamburgerów zamiast sosu dodaliśmy Ajwar, który świetnie pasuje do kurczaka. 
Przygotowanie hamburgerów jest naprawdę banalnie proste- chyba nie muszę opisywać Wam tego krok po kroku :D




Jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację, 
rozważcie zrobienie takich domowych hamburgerów, są naprawdę smaczne! :)


22 komentarze:

  1. Lubię hamburgery, ale Ajwar wielbię:))

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie !:)
    Też zaczęłam przechodzić na rzeczy zrobione własnoręcznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. no i teraz mysle o hamburgerach......

    OdpowiedzUsuń
  4. często w domu z lubym robimy sobie sami burgery, mega warzywne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię od czasu do czasu przygotować tego typu buły :) Wiesz co? Chyba przygotuję takie dziś na kolację :)) Mój ukochany będzie bardzo zadowolony :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Często robię domowe hamburgery, bo mój łuny swego czasu kupował gotowe. Chcąc go oduczyć zaczęłam je sama robić. Teraz juz nie chce słyszeć o kupnych.

    OdpowiedzUsuń
  7. O jeny, z chęcią teraz takie bym sobie zjadła !:)

    OdpowiedzUsuń
  8. też robię:) ale kurczaka dodatkowo obtaczam w panierce z corn flakesów:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zjadłam kolację, ale przez Ciebie znów jestem głodna! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP