20.9.13

W kuchni: tarta z oliwkami, fetą i szynką

Mogę śmiało powiedzieć, że moja miłość do tart kwitnie w najlepsze. 

Uwielbiam zarówno te na słodko, jak i wersje wytrawne. 

Tarta to świetny pomysł na obiad. Prosta i za każdym razem inna. I co ważne - wyjdzie nam na pewno! :) To też dobry sposób na pozbycie się resztek z lodówki :D

Ostatnio moim ulubionym wariantem jest:

Tarta z czarnymi oliwkami, fetą i szynką. 


Tak naprawdę mogłaby być to tarta z samymi oliwkami i fetą, ale mój M. uparł się, że ma być w niej jakieś mięso, więc dorzuciłam szynkę - a niech chłopak ma! ;)

Robiłam kiedyś też wersję z pomidorkami koktajlowymi i również wyszła bardzo smaczna. Tak naprawdę, dobór dodatków zależy tylko i wyłącznie od Was i od waszych upodobań.






Przepis na ciasto znajdziecie tutaj - postępujemy dokładnie tak samo - gnieciemy ciasto, odstawiamy na pół godziny i przygotowujemy masę jajeczną.

Na podpieczone ciasto rozkładamy nasze dodatki - pokrojoną w kosteczkę fetę, plasterki oliwek i paski szynki. Wszystko zalewamy masą i posypujemy ziołami (bazylia, oregano). Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 25-30 minut. 

Kroimy na cztery kawałki i gotowe :)



Smacznego!


Jeśli znacie jakieś fajne tartowe przepisy, to koniecznie się podzielcie!


21 komentarzy:

  1. Ale narobiłaś mi smaka. Z chęcią bym ją zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! na pewno kiedyś zrobię =)) nie jadłam nigdy czegoś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto na tartę to moja zmora... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jego zrobienie nie jest takie straszne ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam tarty, bardzo często kruche ciasto zastępuję francuskim, jest jeszcze szybciej i prościej. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wygląda bajeczne...ja sama mam ochotę na tartę, ale nie mam naczynia do niej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka forma to koszt kilkunastu złotych, warto zainwestować :))

      Usuń
  6. W uk zajadaja sie tarta i jest ona tu bardzo znana. Rozne smaki, warianty. Ja na poczatku nie moglam sie przekonac, ale kiedy trafilam na taka, ktora byla jakby dla mnie zrobiona, to bardzo je polubilam. W takiej wariacji jeszcze nie jadlam, ale nie omieszkam sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  7. do tej pory gustowałam w tartach na słodko, czas koniecznie to zmienić, Twoja tarta wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podziękuję za oliwki, nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak tarta to zawsze byla na slodko ale chetnie skusze sie na inna wersje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też zaczynałam od tych na słodko ;))

      Usuń
  10. Z przepisu skorzystam w najbliższym czasie :) Miałam w planie właśnie taką tartę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP