18.6.13

W kuchni: Quesadilla z kurczakiem i sosem Guacamole



Pierwszą Quesadillę zjadliśmy w warszawskiej, meksykańskiej knajpce La Fiesta. 

Zasmakowała nam na tyle, że postanowiliśmy spróbować zrobić ją w domowym zaciszu.

Z czego powinna składać się prawdziwa Quesadilla? Przede wszystkim z kukurydzianej tortilli, której oczywiście nie posiadaliśmy. 

Mieliśmy za to pszenne tortille z pomidorami (źródło- Biedronka) i to właśnie ich użyliśmy do przygotowania tego meksykańskiego dania. 





Wykonanie nie jest skomplikowane- dwa placki przekładamy farszem i smażymy je lub pieczemy.

My uprościliśmy sobie przygotowanie jeszcze bardziej- jeden placek składaliśmy na pół- w ten sposób o wiele łatwiej jest obracać tortillę na patelni.



Na początek- kroimy pierś z kurczaka na nieduże kawałki, przyprawiamy i podsmażamy na patelni.

Na połowę placka kładziemy starty ser, kilka kawałków kurczaka, kukurydzę i pokrojoną w kostkę cebulkę. Składamy placek na pół i smażymy na grillowej patelni z obu stron. Ot, cała filozofia :)

Do Quesadilli zrobiliśmy sos Guacamole, którego przygotowanie też nie jest trudne. Do blendera wrzucamy awokado, pomidora bez skórki, pół niedużej cebuli, posiekane dwa ząbki czosnku, łyżkę oliwy, szczyptę soli i pieprzu, odrobinę chilli. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.






Pomimo, że nasz guacamole może nie wygląda zbyt apetycznie, to świetnie komponował  się z tortillą - naprawdę polecam wypróbować :) Co śmieszniejsze, zarówno ja, jak i M. wyczuwaliśmy w sosie smak kiwi :D Guacamole będzie również idealnie pasować do nachosów :) 

Tak naprawdę powinien mieć on zielonkawą barwę, nasz wyszedł bardziej czerwony, ale to po prostu dlatego, że dodaliśmy więcej pomidora :)






Danie wyszło przepyszne, a my jednogłośnie stwierdziliśmy, że na pewno będzie częściej pojawiać się na naszym stole :)




Smacznego! :)

28 komentarzy:

  1. Uwielbiam tego typu dania i dosyć często je przygotowuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi ochoty na meksykańską kuchnię :D !

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie;) a jakiś inny sos możesz polecić? nie przepadam za awokado;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smaku awokado w tym sosie nie czuć, w połączeniu z pomidorem daje właśnie taki smak podobny do kiwi :)) Może będzie Ci smakować :) A jeśli nie to myślę, że jakiś pikantny sos pomidorowy też będzie fajny:)

      Usuń
    2. dzięki za rady;* może i spróbuje najpierw z awokado;)

      Usuń
  4. Oj zjadłabym, jeśli smakowało tak jak wygląda to było bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowało jeszcze lepiej niż wyglądało (zwłaszcza jeśli chodzi o sos:D) ;)

      Usuń
  5. uwielbiam kuchnię meksykańską :)
    życie wywiało mnie w miejsce na świecie gdzie na każdym kroku są knajpeczki z meksykańskim jedzeniem przygotowywanym przez rodowitych meksykanów <3
    pełnia kulinarnego szczęścia

    guacamole najlepiej jest robić tak, żeby każdy składnik miał widoczne kawałeczki :) awokado rozgnieść widelcem a wszystko pozostałe drobno posiekać.
    zieleniną meksykańską jest kolendra (natka), która w niewielkich ilościach rewelacyjnie podkreśla smak <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za rady:* Następnym razem spróbuję zrobić guacamole wg Twojego sposobu :) I dodam kolendrę! :))

      Usuń
  6. wygląda przepysznie chętnie bym skosztowała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będę robić quesadillę następnym razem, czuj się zaproszona :D:D

      Usuń
  7. wygląda bardzo smacznie :)
    pozdrawiam, A

    OdpowiedzUsuń
  8. oj coś czuje, że zrobie je jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. w sumie z awokado w tortilli jeszcze nie eksperymentowałam, ale why not ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować :) Chociaż awokado to raczej na tortilli jest, w sosie :P

      Usuń
  10. Obudziłaś we mnie potrzebę zrobienia quesadilli!

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam tego typu jedzonko - swietny przepis!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP