14.4.13

W kuchni: Pyszna tarta z porem i fetą



Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, to może Was zainspiruję:)
Wreszcie dorobiłam się formy na tarty (i na muffinki, ale o tym innym razem;)), więc nie mogłam wytrzymać i oczywiście postanowiłam ją jak najszybciej przetestować. 
Wybór padł na wytrawną tartę do której dorzuciłam pory i fetę. 

Tak naprawdę możecie zrobić ją z czymkolwiek chcecie (bądź z tym co macie po prostu w lodówce). 




Można dołożyć np. wędlinę pokrojoną w paski, boczek, kawałki piersi z kurczaka, czy paprykę. Zupełna dowolność :)



Przepis jest naprawdę prosty, więc nie powinnyście mieć żadnych problemów ze zrobieniem tarty. Warto wyrobić ciasto ciut wcześniej, bo musi ono co najmniej pół godzinki spędzić w zamrażarce.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy niecałą łyżeczkę cukru, 1 płaską łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Do mąki dodajemy jedno jajko, 2 łyżki wody i masło pokrojone na małe kawałki. Całość dokładnie mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę. Dobrze zagniecione ciasto owijamy folią i wkładamy na pół godziny do zamrażarki lub na 1h do lodówki. 

W między czasie kroimy pora i cebulę i podsmażamy je na patelni. 
W misce rozbijamy 2 jajka, dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany (12%) i mleko. Całość mieszamy (można dodać szczyptę soli i pieprzu).



Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy ciasto i wykładamy nim (uprzednio posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą) formę (25 cm). Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, a na nim wysypujemy fasolę lub groch, które zapobiegną odchodzeniu ciasta od formy podczas pieczenia. Pieczemy ciasto w 180 stopniach przez 15 min. Lekko podpieczone ciasto wyciągamy, rozkładamy na nim pora, cebulę i fetę i wszystko zalewamy wcześniej przygotowaną masą. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 25-30 minut.




Jestem pewna, że wytrawne tarty na dobre zagoszczą w moim obiadowym menu- nie wymagają wiele pracy, są pyszne i sycące. A do tego dobór składników zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań i wyobraźni. Czego chcieć więcej? :)






Smacznego! :)


33 komentarze:

  1. Pychotka, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało:)

      Usuń
  2. Zapisałam sobie..
    Przyznam, że po wczesnym śniadaniu i w oczekiwaniu na obiad źle się czyta takie posty, a jeszcze takie zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi pysznie ;) zawsze myslalam ze tarty sa strasznie skomplikowane a tu prosze nie wyglada to tak trudno do wykonania :-)
    milej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też myślałam kiedyś, że tarty są o wiele bardziej pracochłonne, a tu proszę:D

      Usuń
  4. 'na słono' jeszcze nie piekłam
    na słodko tylko, z jabłkami itp :)

    muszę wypróbować kiedyś ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubisz szalone i kreatywne wyzwania? Twoją pasją jest makijaż lub zdobienie paznokici? Jeśli tak to zapraszam Cię do dołączenia do nowego projektu: CRAZY MAKE-UP CHALLENGE. Uśmiech, szaleństwo i zabawa gwarantowane ;)
    http://keepsmilingmakeupblog.blogspot.com/2013/04/nowy-projekt-doacz-juz-teraz-crazy-make.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie :D mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi pysznie, wygląda jeszcze lepiej..uwielbiam pora więc tarta przypadła mi do gustu,,a że nie jem mięsa jest jak w mordę dla mnie :) Muszę zrobić, koniecznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz to koniecznie daj znać, czy Ci smakowała:)

      Usuń
  8. zaśliniłam klawiaturę :) muszę zapolować na taką formę i spróbować - lubię takie dania, w których można pofantazjować według własnego smaku z dodatkami.
    pozdrawiam, A

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz formy do tart, to sprawdzi się nawet zwykła tortownica:)

      Usuń
  9. wygląda pysznie, na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie takie potrawy:) ja robiłam ostatnio tartę... na cieście francuskim, polecam, bo jest szybsza a smakuje pysznie. Jeśli chcesz to przepis dawałam w tym poście: http://kroliczek-doswiadczalny.blogspot.com/2013/04/kroliczek-gotuje-szybka-tarta-z.html

    OdpowiedzUsuń
  11. oj tak :) ja również uwielbiam tarty jak i muffinki

    OdpowiedzUsuń
  12. szkoda, ze nie lubie fety :( ale wyglada rzeczywiscie - smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast fety możesz dać cokolwiek innego:)

      Usuń
  13. zrobię za niedługo, bo już mam piekarnik :D śliczna jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje równie dobrze, jak wygląda:D

      Usuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP