21.3.13

W kuchni: Tagliatelle z pesto i kurczakiem


Dzisiaj coś dla kulinarnych leniuchów :D Tagliatelle z pesto i kurczakiem to świetny pomysł na prosty i szybki obiad. Danie to nie wymaga żadnych kulinarnych zdolności, a jego przygotowanie zajmie nam raptem jakieś  20 minut. Będzie łatwo, szybko i smacznie :)

Potrzebne będą nam w zasadzie tylko trzy składniki - pozostałe to tylko dodatek ;) Makaron tagliatelle, pierś z kurczaka i pesto. 
To ostatnie oczywiście możecie zrobić same w domu, ale wychodząc z założenia, że obiad ma być szybki, ja ratuję się gotowymi produktami. 




Pesto możecie kupić w słoiczkach lub jako mieszankę przypraw w saszetkach, którą następnie mieszacie z wodą. Oba warianty sprawdzą się bardzo fajnie. Saszetkowe przyprawy ma w swojej ofercie np. Kotanyi (4 wersje)- ja wypróbowałam pesto z bazylią i pomidorami oraz z pestkami dyni- obie wersje były bardzo smaczne :)




Przygotowanie jest naprawdę banalne, więc nie będę się nad nim wiele rozwodzić ;)

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, nacieramy ulubionymi przyprawami (lub samą solą) i skrapiamy oliwą. Makaron gotujemy al dente, kawałki kurczaka smażymy na patelni. Podgrzewamy pesto i mieszamy je z ugotowanymi i odsączonym makaronem. 

Gotowe danie posypujemy startym serem, dekorujemy listkami bazylii i pomidorkami:)

Prawda, że proste? :)






Smacznego i do usłyszenia!

...a ja uciekam jeść obiad ;)

35 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie :) Aż trudno uwierzyć, ale jeszcze nigdy nie jadłam pesto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :)

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, chyba znalazłam przepis na sobotni obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakież to wspaniałe, muszę przygotować, muszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że danie będzie Ci smakowało :)

      Usuń
  5. super proste :) na pewno spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ugotowany al dente makaron tylko lekko przelewam wodą i delikatnie podgrzewam w garnku z dodatkiem oliwy z oliwek. Dopiero wtedy łączę z piersią kurczaka i pesto ;) Ale smaki pozostają niezmienne :)
    Pozdrawiam,
    Monika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuję Twój sposób następnym razem:)

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smacznie:) chętnie wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten makaron to ja uwielbiam z krewetkami i sosem pomidorowym z białym winem. Na necie można znaleźć przepis, a przygotowanie jest banalnie proste (tylko: koncentrat pomidorowy płynny, papryka, czosnek, krewetki i białe wino) i smakuje przy tym, jak w drogiej restauracji :)

    Twój przepis na bank wyprobuję przy najbliższej okazji !

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie :) Kiedyś często coś takiego robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. O proszę, nie słyszałam o pesto w torebce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja o nim dowiedziałam się też całkiem nie dawno;)

      Usuń
  12. Mniaaaam, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze robię się głodna jak piszę posty kulinarne:D

      Usuń
  13. Kurczę, no i zgłodniałam na noc! ;p

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, uwielbiam takie makarony :)Wypróbowałabym, ale na dziś szykujemy pstrąga :) Podrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. chyba wypróbuję to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP