4.3.13

W kuchni: Pyszny cytrynowiec


Obiecywałam pomęczyć Was przepisami kulinarnymi, więc słowa dotrzymuję :D

Jeśli lubicie lekkie, nie zbyt słodkie ciasta to przepis na cytrynowca powinien Was zainteresować :)

Ciasto składa się z trzech warstw, a od Was zależy jaka będzie ich grubość :)

Cytrynowiec to połączenie lekkiego, puszystego spodu  z cytrynową masą budyniową i domową bitą śmietaną. 




Polecam na początku zabrać się za przygotowanie masy na ciasto. Podczas jego pieczenia będzie można zrobić masę budyniową, dzięki czemu zaoszczędzimy trochę czasu :).




 Do zrobienia spodu ciasta potrzebujemy 100 g masła, pół szklanki cukru, 2 jajek, 3/4 szklanki mąki, 1 opakowanie cukru wanilinowego i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę i wylewamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 20 min w 180 stopniach.

W czasie, gdy nasze ciasto siedzi w piekarniku przygotowujemy kolejną warstwę.  Do garnka wsypujemy zawartość dwóch opakowań budyniu śmietankowego, stopniowo dodajemy wodę energicznie mieszając (w sumie 3 szklanki). Wyciskamy sok z dwóch cytryn i wlewamy go do garnka. Ciągle mieszając dodajemy powoli 1 szklankę cukru. Całość gotujemy na małym ogniu. 125 g masła ucieramy na puszystą pianę, dodajemy do niego ugotowany budyń i całość miksujemy na jednolitą masę.


Trzecia warstwa to domowa bita śmietana usztywniona żelatyną. Do jej wykonania potrzebujemy o,5 litra śmietanki 36%, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżki cukru pudru oraz 1 łyżkę żelatyny. Wszystko miksujemy do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Na upieczone ciasto wylewamy budyń, a całość przykrywamy warstwą śmietankową i przypruszamy startą skórką z cytryny.




Masa budyniowa ma delikatny kwaskowaty posmak, a warstwa śmietankowa nadaje ciastu lekkości. Pycha!






Jeśli lubicie cytrynowe ciasta, koniecznie zerknijcie również na przepis na tartę cytrynową :) 
Jest równie pyszna i lekka :)



Miłego wieczoru :)




16 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, a ja ostatnio mam chętkę na cytrynowe słodkości, więc z chęcią wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało:)

      Usuń
  2. Wyobrażam sobie jak ono musi smakować, pycha <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będę ukrywać- jest pyszne:D

      Usuń
  3. Moja siostra bardzo często piecze to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie ale nie znoszę skórki cytrynowej. także jem oczami i chylę czoła przed umiejętnościami :)
    pozdrawiam, A

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, żadne wielkie umiejętności:p

      Usuń
  5. Wygląda bosko :) Bardzo lubię cytrynowy smak w ciastach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja polubiłam cytrynowe ciasta całkiem nie dawno ;)

      Usuń
  6. Mniam Narobiłaś mi smaka na coś słodkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepyszne, ale ja nie mam szczęścia do cytrynowych ciast...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować :) Pod względem trudności tarta cytrynowa jest łatwiejsza od cytrynowca;))

      Usuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP