18.2.13

W kuchni: domowe zapiekanki - proste i szybkie



Wczorajszy dzień był bardzo leniwy. Po sobotniej domówce w lodówce świeciło pustkami, a na wyjście na zakupy jakoś nie mieliśmy specjalnie ochoty. No, ale coś zjeść trzeba. Coś do czego będzie można wykorzystać dip czosnkowy, którego mieliśmy cała miskę. Po chwili namysłu, w głowie zapaliła się lampka - ZAPIEKANKI :)

Najlepsze zapiekanki jadłam na krakowskim Kazimierzu i choćby dla nich jeszcze kiedyś odwiedzę Kraków :) Muszę jednak nieskromnie przyznać, że nasze wyszły równie pyszne :)




Wybraliśmy się do najbliższego sklepu po ciabatty i zabraliśmy się do roboty. Jako, że w lodówce znaleźliśmy resztkę szynki i salami, stanowiły one naszą zapiekankową bazę ;) 




 Ciabattę przekrajamy na pół, każdą połówkę smarujemy cienką warstwą masła i skrapiamy oliwą z oliwek. 

W ramach urozmaicenia na jednej połowie położyliśmy salami z oliwkami, a na drugiej pokrojoną w paski szynkę, pomidorki koktajlowe i kilka oliwek. 

Mozzarellę ścieramy na tarce i rozkladamy ją na każdą połówkę bułki. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi i bazylią.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i pieczemy zapiekanki w 180 stopniach przez niecałe 10 minut (aż ser się stopi i bułka zrobi się chrupiąca;)


Z racji tego, że sosu czosnkowego mieliśmy naprawdę sporo, użyliśmy go do polania zapiekanek, ale równie dobrze będą smakować na sucho, lub polane ketchupem ;)




Zgodnie stwierdziliśmy, że wersja z pomidorkami jest smaczniejsza -  pomidorki puściły sok, dzięki czemu zapiekanka nabrała soczystości :)

Zapiekanki są naprawdę szybkie i proste w wykonaniu, a co najważniejsze można się nimi najeść -  ja po zjedzeniu jednej połówki byłam już pełna:D




Jeśli szukacie inspiracji na szybki obiad lub kolację na ciepło - zapiekanki sprawdzą się świetnie!


Miłego dnia!



48 komentarzy:

  1. Uwielbiam zapiekanki, jem je zawsze, gdy zostanie mi jakieś czerstwe pieczywo i resztki w lodówce :). Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się dotrzeć do Krakowa, bo tyle się nasłuchałam o krakowskich zapiekankach, że koniecznie chcę ich spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, zapiekanki to świetny sposób na pozbycie się resztek z lodówki:D

      Usuń
  2. Uwielbiam zapiekanki, dawno nie jadłam, więc dziś to nadrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię i nawet już z tydzień planuję żeby je zrobić, ale ja chce sama ciasto upiec ;)
    :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ciasta na zapiekanki jeszcze sama nie piekłam, ale wszystko przede mną:D

      Usuń
  4. często robię takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Narobiłaś apetytu ;p Zapiekanki wyglądają nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam i pożeram je oczami :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zapiekanki, ogólnie każde "pieczywo" na ciepło :D Narobiłaś mi smaka, chyba skoczę do sklepu po pieczarki i bagietkę i coś zmontuję na kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie domowe zapiekanki (tak jak hamburgery i hot dogi w wersji zdrowej ;) )!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te domowe smakują o wiele lepiej niż z budki:)

      Usuń
  10. Narobiłaś mi ochoty na takie pyszności. Ja lubie dawać na spód czosnek. Mięsa nie jem, dlatego swoje robię z tuńczykiem, albo częściej, z pieczarkami. Fajny pomysł z tą ciabatą, nigdy nie pomyślałam żeby tak ją zasosować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyyyycha! uwielbiam zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię :)
    Często je przygotowujemy, w różnych wariacjach składnikowych.
    Za każdym razem są tak samo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, zapiekanki są fajne pod tym względem, że można wrzucić do nich praktycznie wszystko;)

      Usuń
  13. o mniam :)) na pewno wykorzystam przepis ;)))

    Zapraszam na konkurs na mojego bloga :)

    http://the-devil-weaars.blogspot.com/2013/02/konkurs-z-mergpl.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zapiekanki będą smakowały:)

      Usuń
  14. Wyglądają bosko! Na pewno wypróbuję Twoją wersję :) U mnie w domu robi się takie tosty-zapiekanki - żytni chleb, szynka, ser i dowolne dodatki (najczęściej wybieramy świeże, więc zapiekamy tylko chleb z szynką i serem), to do piekarnika i za chwilę gotowe :) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ahh, no tak, trzebaby jeszcze mieć ciabattę ;) Ale wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być też zwykła bagietka:p

      Usuń
  16. wyglądają przepysznie i mam nadzieję, że tez tak smakują, bo jak tylko kupię wszystko co potrzebne to sobie zrobię taką zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gwarantuję, że smakują równie dobrze jak wyglądają:D

      Usuń
  17. Mmmm^^ Wyglądają pysznie. Na pewno też takie przyrządzę aby me kubki smakowe się rozkoszowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą Ci smakowały:)

      Usuń
  18. ale narobiłaś mi smaka! a ja jeszcze nie jadłam śniadania i właśnie mój żołądek wrazz kiszkami zaczyna rokowy koncert! :D pysznie wyglądają i na pewno kiedyś je zrobię :D
    pozdrawiam, A

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP