9.1.13

W kuchni: imprezowe roladki z szynką



Jeśli szykujecie u siebie jakąś imprezę lub spotkanie ze znajomymi, a nie chcecie aby na stole znalazła się tylko miska z chipsami i paczka paluszków - ten przepis będzie dla Was idealny :)

Roladki robiłam na imprezę sylwestrową. Czy były dobre? Fakt, że zniknęły w tempie natychmiastowym mówi sam za siebie :)






Roladki sprawdzą się świetnie jeśli poszukujecie jakiejś nieskomplikowanej i smacznej alternatywy dla chipsów:) Ich przygotowanie zajmie Wam mniej więcej 20 minut - drugie 20 roladki spędzą w piekarniku.




Z podanych proporcji wyjdzie Wam około 9-10 roladek, jeśli macie ochotę na więcej zróbcie je z podwójnej porcji składników :)

Mąkę przesiewamy na sitku, dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miękkie masło siekamy na drobne kawałki i dodajemy do mąki. Całość ugniatamy, a następnie małymi porcjami dodajemy mleko. Zagniatamy tak długo, aż nasze ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości kilku milimetrów (max pół centymetra). Ciasto przenosimy na pergamin, który później ułatwi nam zwijanie.

Szynkę kroimy w cienkie plastry, ścieramy ser żółty, ananas kroimy na drobne kawałki. Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem (w proporcji 3/4 przecieru na 1/4 ketchupu) i ziołami, doprawiamy pieprzem. Do sosu dodajemy pokrojone składniki i nanosimy farsz na rozwałkowane ciasto zostawiając 1 cm odstęp z każdej strony.

Gdy już farsz jest rozłożony równomiernie na cieście, zwijamy ciasto (dłuższym bokiem) formując wałek i pomagając sobie pergaminem - podobnie jak formując sushi pomagamy sobie matą bambusową ;) Gdy już ciasto jest zwinięte pozostaje tylko pokroić je ostrym nożem na kawałki o grubości około 1,5 cm. Roladki rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy ziołami i pieczemy przez około 20 min w temperaturze 180 stopni.








Roladki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto jest chrupiące i doskonale komponuje się z farszem. Roladki spokojnie wytrzymają kilka dni przechowywane w lodówce, można je również podgrzać w mikrofalówce - bez strat w smaku i chrupkości ciasta :)

Kto ma ochotę na roladkę? :)



Może znacie jakieś fajne, proste przepisy na imprezowe (i nie tylko) przekąski? Koniecznie się podzielcie :)

Co pojawia się u Was najczęściej do jedzonka na domówkowych imprezach?


Buziaki!

15 komentarzy:

  1. Robiłam ostatnio podobne na kolacje, ale z gotowego ciasta francuskiego i bez ananasa;) Pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto francuskie to świetny wariant, gdy mamy bardzo mało czasu na przygotowania (lub nie chce się nam wałkować:D) :)

      Usuń
  2. Są pyszne :D Robiłam z gotowego ciasta i zamiast ananasa dodałam kukurydzę ;) Znakomite jako zagrycha do zupy cebulowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kukurydzą też muszą być pyszne! Następnym razem ją dodam:)

      Usuń
  3. Ale zgłodniałam, wyglądają pysznie :) A robiłaś jakiś sos do nich?

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny pomysł!
    Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, i to jest przepis, który z pewnością wykorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja mam ochotę :)
    Sama na imprezy w ramach takiej przegryzki zazwyczaj serwuję pizzetki z ciasta francuskiego. Może odgapię od Ciebie trochę i dodam do nich ananas następnym razem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto francuskie świetnie sprawdza się do różnego rodzaju imprezowych przekąsek :)

      Usuń
  7. zrobie jak tylko bede mogla !

    OdpowiedzUsuń
  8. pomysł super (ja bym tylko zdecydowanie ananasa wywaliła:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny patent! Koniecznie muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP