8.6.12

W kuchni: ciasto czekoladowo-kokosowe


Będzie za to słodko, czekoladowo, kokosowo, porzeczkowo i troszkę truskawkowo. Skuszone? W takim razie zapraszam Was na kawałek ciasta. Podstawą ciasta jest kakaowy biszkopt, przełożony masą kokosową i porzeczkową. Do tego kilka truskawek i mamy "niebo w gębie".






Biszkopt kakaowy
  • 1 szklanka mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki octu

masa kokosowa
  • 0,5 L mleka
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g kokosowych wiórków
  • 1 kostka masła

A oprócz tego potrzebujemy jeszcze:
dżem porzeczkowy i polewę czekoladowa







Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. W tym celu przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Białko oddzielamy od żółtek. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie wsypujemy cukier i ubijamy mikserem jeszcze przez około 3 minuty ;)

Dodajemy żółtka, całość mieszamy na niskich obrotach miksera do uzyskania jednolitej masy. Ostawiamy mikser ;) Do naszej masy powoli dodajemy mąkę i całość mieszamy drewnianą łyżką. Gdy mąka połączy się z resztą składników dodajemy dwie łyżki octu. Gotową masę przekładamy do formy.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, ciasto pieczemy około 30 minut.




Pora na masę kokosową :)

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier (ten wanilinowy też;p) i gotujemy na małym ogniu. Do gotującej się masy dodajemy wiórki kokosowe i całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minutki. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy kostkę masła- ma się ono nam ładnie roztopić w gorącej masie :)

Wyciągamy biszkopt z piekarnika, gdy ostygnie przecinamy go na dwa placki. 

Jeden placek smarujemy naszą masą kokosową, przykrywamy go drugim plackiem. Na wierzch tego drugiego rozsmarowujemy dżem porzeczkowy, a na samą górę ciasta rozlewamy polewę czekoladową. 

Ciasto dekorujemy połówkami truskawek :)










Do tego kawka i nic nam więcej do szczęścia nie potrzeba :D A'propo kawy- Tż nauczył mnie robić latte macchiato :))




Życzę Wam udanego dnia (macie dziś wolne?) :) Ja wybieram się dzisiaj na małe zakupy ;)

A jeśli już o zakupach mowa, to pokażę Wam jeszcze mój nowy biżuteryjny nabytek :D I tu znów ukłony w stronę Tż'ta, bo to od niego ta sówka :D (jeszcze mi w samozachwyt chłopak wpadnie, że go tak  publicznie wychwalam :D)




Buziaki!:)

28 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! W dodatku jest tam mój ukochany kokos;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam identyczną sówkę :) Śliczna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda tak smacznie, że weekend pewnie spędzę na jego robieniu ! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym kawałek takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale bym zjadła... :P przepysznie wygląda i na pewno smakuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wiesz co... normalnie FOCH !
    Jestem takim lasuchem, jak widze slodycze to kwicze, zjadlabym wszystko, lacznie z talerzykiem:D przez Ciebie sie poslinilam i mam ochote na to cudowne ciasto, a nie moge go zjesc! Czy jestes pewna, ze wyrzuty sumienia Cie nie przytłoczą? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaa:D mogę wysłać Ci kawałek ciasta pocztą :D

      Usuń
    2. no ja myślę, że już to zrobiłaś? ;D

      Usuń
    3. chcesz mi coś powiedzieć? ;D

      Usuń
    4. obawiam się, że panie na poczcie pożarły ciasto :D

      Usuń
    5. ooooo nie ! ide z reklamacja :D

      Usuń
  7. ślicznie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hi, dear!
    I found your blog very intresting! A lot of inspiration for myself!!!

    I would like to keep in touch with you. Would you like to follow each others blog on GFC and Bloglovin?

    Lots of love,

    www.nicoleta.me

    OdpowiedzUsuń
  9. Matko, jak pysznie wygląda!
    Chyba dwa placki jednak jutro zrobię :D
    [...bo 1 już zaplanowany]

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda super,tylko takiej kawki nie umiem;-)Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie wygląda, szkoda, że nie jadam słodyczy :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooo jany smaczne :)

    Mam taką samą sówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ślinka mi pociekła :) Dzięki za przepis. Wydaje się w miarę prosty :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP