27.5.12

W kuchni: tarta cytrynowa

 Jak minął Wam weekend? 
U mnie większość czasu zdominowała nauka (ach ta sesja). 
Na szczęście znalazłam chwilę na upieczenie ciasta z okazji Dnia Matki :) 

Wybór padł na tartę cytrynową. Przepis znaleziony w internecie, nigdy wcześniej niewypróbowany, więc z lekką obawą zabrałam się do roboty :D
Ciasto składa się z kruchego spodu i puszystej, cytrynowej masy. Całość jest orzeźwiająca i lekka, w sam raz na lato.



Do zrobienia kruchego ciasta potrzebujemy:

  • 150 g mąki
  • 25 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżkę wody


Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie, pokrojone na małe kawałeczki masło, cukier i wodę. Następnie pozostaje nam porządnie zagnieść ciasto :) Jeśli jest ono już gotowe, owijamy je folią aluminiową i wkładamy do zamrażarki na pół godzinki.

Po upływie tego czasu, wyjmujemy ciasto i wykładamy nim blachę (wcześniej posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Pieczemy około 20 min w 190 stopniach.

W między czasie (gdy ciasto mrozi się w zamrażarce) przygotowujemy cytrynowy mus.

Do jego wykonania będziemy potrzebować:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • skórka starta z trzech cytryn
  • 2-3 krople olejku cytrynowego




Mikserem ubijamy śmietanę, po czym wrzucamy resztę składników. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej, płynnej masy. 

Gdy ciasto w piekarniku będzie siedziało już 20 minut (sprawdźcie czy jest lekko podpieczone), wyjmujemy je i wylewamy na wierzch naszą masę i całość wkładamy ponownie do piekarnika na pół godziny. 



Na koniec możemy posypać je cukrem pudrem i udekorować plasterkami cytryny. Wyszło pyszne! A najlepiej smakuje podane prosto z lodówki :)





Miłego wieczoru!

11 komentarzy:

  1. Wydaje się być całkiem fajne, chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbima tarty cytrynowe a nigdy sama nie próbowałam robic... musze kupic w końcu forme do tart! dzieki za przepis- wyglada pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. wstyd sie przyznac, ale nigdy nie jadlam ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam tartę cytrynową z przepisu Zosi z make life easier-pyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. tarta! omatko, aż się chce biec do kuchni i robić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biegnij i daj znać jak wyszła:D:D

      Usuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP