11.3.12

Facet w kuchni: pierś z kurczaka z ananasem

Witajcie drogie Panie

Na wstępie chciałem złożyć spóźnione życzenia z okazji Dnia Kobiet.

Nie traćcie nigdy uśmiechu, bo z nim wszystko da się przejść, a i mężczyźni wolą uśmiechnięte i pełne energii kobiety;)

W Dzień Kobiet oprócz tradycyjnego kwiatka, postanowiłem przygotować swojej partnerce kolację niespodziankę i o tym, co się na niej znalazło będzie mój pierwszy wpis:)



 
Pierś z kurczaka w ziołach z ananasem i żurawiną

Pierś z kurczaka jest bardzo delikatnym mięsem, pasuje praktycznie na każdą okazję i jest jednym z głównych dań, które powinna zawierać dieta każdego mężczyzny chcącego poprawić swój wizerunek ćwicząc na siłowni. Miejcie to na uwadze czytelniczki:))

 
Czego potrzebujemy?
  • Jedną dużą pierś z kurczaka,
  • Łyżeczkę octu balsamicznego,
  • Łyżkę oliwy,
  • Przyprawy: oregano, bazylia, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, chilli mielone;
  •  Sól i pieprz,
  •  Ananasy w plastrach,
  •  Ser  żółty ( dowolny),
  •  Konfiturę żurawinową  

 
Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka przekrajamy w poziomie (może być lekko zmrożona, wtedy jest o wiele łatwiej)- mi z jednej piersi wyszły trzy duże kawałki:)

Nacieramy solą i pieprzem oraz przyprawami, oregano ma być przyprawą główną, jeśli wolicie, żeby mięso wyszło bardziej pikantne, to dodajcie więcej chili. Dodajemy ocet balsamiczny i oliwę i odstawiamy do lodówki na ok. 30min. Smażymy na rozgrzanym oleju. 

Następnie na naszą pierś kładziemy plaster ananasa i żółtego sera. Wkładamy do piekarnika w celu roztopienia się sera. Na koniec nakładamy żurawinę w powstałe „gniazdo”;)



Tak przygotowaną pierś podałem z pieczonymi ziemniakami, rukolą i pomidorami cherry. Pomidory i rukolę można polać sosem winegret do smaku. Do potrawy pasuje półwytrawne białe wino, nie musi być wcale drogie;p Smacznego!!!


Pozdrawiam i do usłyszenia:))
M.

12 komentarzy:

  1. brzmi i wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowało równie pysznie jak wyglądało :D Niespodzianka w 100% udana ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to mega pysznie! Koniecznie dodaje do obserwowanych, chce więcej takich postów! ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm cóż za talent kulinarny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Chciałabym być zaproszona na taką kolację :) Gratuluję pomysłowości!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP