7.2.12

W kuchni: przepis na gofry

Gofry chodziły za mną już od jakiegoś czasu ;) 

W prawdzie nie jem ich zbyt często, ale jeśli już mam taką okazję, to zazwyczaj wybieram gofry bez żadnych dodatków, albo posypane jedynie cukrem pudrem. Wszelkiego rodzaju bite śmietany, polewy są dla mnie zbyt słodkie i zabijają mi smak gofrów ;) Lubię też gofry wytrawne- z dodatkiem np. kminku. Świetnie sprawdzą się na kolację zamiast pieczywa :)


Udane gofry to przede wszystkim połączenie dwóch rzeczy- dobrego przepisu i dobrej gofrownicy. I o ile z przepisami można kombinować, o tyle z kiepskim sprzętem niewiele zdziałamy. Jeśli planujecie zakup gofrownicy zwróćcie uwagę na jej moc- im jest większa, tym lepiej :)



A Wy lubicie gofry? :)


  • mąka pszenna- 600 g
  • słodka śmietana 12% - około pół szklanki
  • mleko- około dwóch szklanek
  • cukier- 3/4 szklanki
  • jajka- 4 sztuki
  • masło- 1/2 kostki
  • proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki




  1. Masło roztapiamy na małym ogniu, po czym pozostawiamy do ostygnięcia. 
  2. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Miksujemy jajka z cukrem
  4. Do jajek stopniowo dodajemy przesianą mąkę oraz pozostałe składniki- wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy :)
  5. Wlewamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy na złoty kolor :)
 Upieczone gofry pozostawiamy do wystygnięcia- pamiętajcie, aby nie układać ich jedno na drugim, gdy są jeszcze ciepłe :)



Smacznego :):)

14 komentarzy:

  1. uwielbiam gofry, a w szczególności z bitą śmietaną :D

    OdpowiedzUsuń
  2. No to zrobiłaś mi chętkę na gofry. Też mam taką "serduszkową" gofrownicę - odpalę ją jutro. Od czasu do czasu można sobie zafundować takie śniadanie ;)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O słodki jezu, kocham gofry, z cukrem pudrem ;(( Poza tym, dzisiaj znalazłam już posty z karpatką, pyszną sałatką i jeszcze jakimś ciachem.. a teraz gofry. A ja bidna od 4 miesięcy na diecie ;(( dramaaat!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gofry o tym kształcie kojarzą mi się z dzieciństwem - moja koleżanka z dawnych lat czasami piekła takie i mnie nimi częstowala :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam gofry! kiedyś potrafiłam je robić nawet codziennie :) Nad morzem z truskawkami i bitą śmietaną są jednak najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dawna poszukuję dobrego przepisu na gofry :)) Na pewno sprawdzę Twój! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. chyba wypróbuję Twój przepis ze słodką śmietaną ;)
    wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam naleśniki , gofry racuchy i wszystkie takie pyszne rzeczy :) często robiłam gorfy do czasu gdy moja cudowna i pomysłowa mama włożyła gofrownicę z kablem do zmywarki ;D i było po gofrownicy ;D pozdrawiam i obserwuję:) Muszę kupić nowy :) polecasz jakiś ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają świetnie, aż mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam gofry, ale tak jak ty z cukrem pudrem, tylko z owocami ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jejjj ale mi narobilas smaka!!! ja bardzo lubie gofry ale nie z bita smietana. niestety ale jak czuje zapach bitej smietany na cieplym gofrze to mnie mdli... ;-) za to z dzemami i owocami jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP