20.10.11

W kuchni: pierożki z fetą

 Nie zawsze mam czas, aby zrobić porządny obiad. Nie zawsze też mam zbyt wiele składników pod ręką;). 

Nie mówiąc już o tym, że zazwyczaj gdy przychodzę z uczelni, jestem na etapie 'zjem wszystko, co wpadnie mi w ręce' ;)
 Wtedy liczy się przede wszystkim krótki czas przygotowania obiadu- zanim zdążę najeść się tym co przypadkiem napotkam w kuchni;) 


Rożki z fetą w takim przypadku sprawdzą się znakomicie.



W prawdzie nie jest to żadne wykwintne jedzenie, ale moje studenckie podniebienie jest w pełni usatysfakcjonowane:D Rożki pasują nie tylko na szybki obiad, ale także sprawdzą się jako ciepła przekąska na imprezach:)

Lubicie ciasto francuskie? I fetę? :) Jeśli tak, to zapraszam na rożki:)





Przygotowanie zajmie nam maksymalnie 30 min. Warto wcześniej nastawić piekarnik, a w czasie gdy będzie się on nagrzewał, przygotujemy rożki.

Oczywiście nasze rożki nie muszą być tylko z fetą- możecie dodać do nich szpinaku, czy np. suszonych pomidorów.

A jeśli nie przepadacie za serkiem feta, możecie zamiast niego wykorzystać mozzarellę.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Rozgniatamy fetę, mieszamy z bazylią (ew. suszonymi pomidorami, szpinakiem lub oliwkami). Płaty ciasta kroimy w niewielkie kwadraty,  na środek nakładamy farsz i składamy w trójkąty. Rożki smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blachach.  Pieczemy około 15-20 min, aż uzyskają złoty kolor:) Rożki świetnie smakują z sosem tzatziki:)




    Prawda, że szybkie i proste?:)



    8 komentarzy:

    1. tzatziki uwielbiam :) zresztą tak samo jak ciasto francuskie i fetę :)) muszę kiedyś spróbować, sama zrobić takie rożki :))

      OdpowiedzUsuń
    2. Uwielbiam ciasto francuskie za to, że można wkorzystać je na wiele sposobów. Wszystkie są proste, szybkie i smaczne

      OdpowiedzUsuń
    3. Dzięki za ten przepis :) Niedługo wypróbuję!

      OdpowiedzUsuń
    4. jej jakie proste podoba mi się przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, no i dobre jak ktoś ma ochotę na coś na ciepło, świetnie, że można kupić gotowe ciasto i dla mnie również dania najszybsze są najbardziej praktyczne.

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za komentarz:)

    TOP