19.8.11

W kuchni: ciasto owocowe


Hej:)
Odpoczywając od recenzowania kosmetyków, przygotowałam dla Was dzisiaj post kulinarny:D

Świeże, sezonowe owoce nadal można znaleźć w sklepach, na targowiskach lub... we własnym ogródku:) 
To najlepsza pora na pieczenie owocowych ciast. 

Tak, więc zapraszam Was na letnie (i lekkie) ciasto z owocami:)

Ciasto składa się z trzech warstw- ciemnego placka, białej pianki i galaretki z owocami. 



Czego potrzebujemy?

Czekoladowy spód:
  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 3 jaja
  • Pół szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

Piankowa warstwa:
  • 50 dag serka waniliowego
  • 2 szklanki kremówki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Warstwa owocowa:
  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • owoce:)

Składniki zebrane? No, to do roboty:)

Placek czekoladowy:
Masło utrzeć do białości, dodawać stopniowo cukier i żółtka jajek. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na końcu wymieszać ciasto ze sztywno ubitą pianą z białek. Wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy i piec około 45 min.

Lekka pianka:
Rozpuścić żelatynę w szklance wrzątku. Ubić na sztywno schłodzoną kremówkę, dodając podczas ubijania po odrobinie cukru i zimnej żelatyny. Wymieszać serek ze śmietaną, przełożyć do formy, wstawić do lodówki na 40 min.
Galaretka:
Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku. Na cieście układamy owoce (jagody, maliny, morele- na co tylko macie ochotę!), zalewamy je zimną galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki i gotowe:).

 Smacznego:)



Jeśli nie macie ochoty na pieczenie- możecie pozbyć się warstwy z czekoladowym plackiem, ciasto będzie jeszcze lżejsze i mniej kaloryczne;)

Fanki bardzo słodkich pyszności będą zawiedzione- ciasto jest tylko delikatnie słodkie (jak widzicie w składnikach cukru jest niewiele;)

A wy macie jakieś swoje ulubione owocowe ciasta?


18 komentarzy:

  1. Ciasto wydaje się proste w wykonaniu a wygląda niesamowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaaaam, pychotka! :) podrzuc kosmetasi kawaleczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam
    Takie letnie:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie, szczególnie ta owocowa warstwa, mmmm! :)
    Choć ja zapewne zastąpiłabym czym piankę, bo nie przepadam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamuniu, CUDO! Zrobię na sto procent :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niewiarygodnie apetycznie, ale żelatyna w składzie niestety dyskwalifikuje dla mnie to ciasto :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda... cudownie! ^^ Ale ja niestety nie używam żelatyny... nawet od jedzenia żelków się powstrzymuję! ;(

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię takie ciasta, szczególnie jak ktoś mi zrobi :P Twoje wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana zostałaś otagowana ;)
    http://pysiapatrysia.blogspot.com/2011/08/tag.html

    OdpowiedzUsuń
  10. noo ciasteczko niesamowite! :)


    dodałam do obserwowanych i będzie mi miło jak odwdzięczysz się tym samym! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. @Art Anna: masz rację- ciasto jest w wykonaniu baaardzo proste:))

    @Kosmetasia: :D

    @Westka: piankę można zawsze wyrzucić:))

    @Viollet: to koniecznie daj znać jak Ci smakowało!

    @cammie: oj to szkoda:( rozumiem, że to związane jest z Twoim przejściem na wegetarianizm?

    @redhead: nie tylko wygląda:D

    @Aleksandra: a ja żelki uwielbiam;)))

    @ninnette: w smaku też jest pyszne!:)

    @antii: oj tak, jak ktoś robi, to już w ogóle super:D

    @PysiaPatrysia: dziękuję:*

    @SmoothCriminal: dzięki:)

    @Glam: :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba nigdy jeszcze nie widziałam nic pyszniejszego ;o

    OdpowiedzUsuń
  13. @Karolina Julia Alicja: miło mi to słyszeć:))

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda pysznie! ja mam do pieczenia 2 lewe rączki, ale może spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP