12.6.11

W kuchni: placek z rabarbarem



Zapraszam Was na niedzielne ciasto:) No tak w sumie, to pieczone i degustowane w sobotę wieczorem;)

Przepis jest naprawdę bardzo prosty- w innym przypadku pewnie nie zabrałabym się za pieczenie;) 








  • 250 g margaryny do pieczenia/ margarine for baking
  • 1 szklanka cukru/ glass of sugar
  • 2 jajka/ eggs
  • 3 łyżki wody/ tablespoons of water
  • 2 szklanki mąki / glass of flour
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia / teaspoons if baking powder
  • rabarbar (3 łodygi)/ rhubarb (3 stalks)

No to do dzieła!  
Na małym ogniu, rozpuszczamy margarynę z cukrem i wodą.Po przestudzeniu dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Rabarbar myjemy, obieramy, a następnie kroimy na niewielkie kawałki i układamy w równych odstępach na cieście. Pieczemy w 190 stopniach około 20 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor)


On low heat, melt margarine with sugar. Add eggs, flour, baking powder and mix. The cake pours out ongreased baking tray. Rhubarb wash, peel, then cut into small pieces and placed  on the cake. Bake at 190degrees about 20 minutes. Bon apetit!





Życzę miłej niedzieli!

21 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam jeszcze takiego placka ;O Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham ciasto z rabarbarem :))) wczoraj miałam piec, ale czasu nie było-jutro zabieram się za pieczenie, bo jeszcze większego smaka mi narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też tak uważam dlatego cieszę się, że akurat ten odcień do mnie trafił :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mam taki robi ;D Ale zamiast rabarbaru daje inne owoce ;D mmm <3 miodo ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. @Axolen- wypróbuj koniecznie!

    @SheWoman- to się zgrałyśmy z pomysłem na ciasto:D

    @StripMirka- oj tak wariantów placka jest mnóstwo, ja jeszcze uwielbiam taki ze śliwkami:))

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej chyba jestem jedyną osobą która nie znosi wręcz rabarbaru (ciast, kompotów itp) :(

    OdpowiedzUsuń
  7. oj nie przepadam za rabarbarem:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, mniam, mniam :) Narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. placek z rabarbarem czyli koszmar mojego dzieciństwa, plus kompot z rabarbaru to już w ogóle tragedia!:P

    OdpowiedzUsuń
  10. @Abscysynka, Atina, Vixen- hehe jak można nie lubić rabarbaru?:D;) placek doskonale sprawdza się także przy użyciu innych owoców;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeej... jako łakomczuch powiem, że jak patrzę to już uwielbiam! Na pewno zrobię w wakacje!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj,
    zapraszam Cię do odpowiedzi na nowego taga, mianowicie: "Jak mieszkają Twoje kosmetyki?"

    Więcej informacji tutaj:
    http://marylinda-s.blogspot.com/2011/06/tag-jak-mieszkaja-twoje-kosmetyki_12.html

    Pozdrawiam ciepło i zapraszam do udziału we wspólnej zabawie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki smakowity, ja ostatnio specjalizuję się w deserach w postaci ciast babeczek itd

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapraszam na mojego bloga ! RIUvogue.blogspot.com ! Częste aktualizacje.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ciasto z rabarbarem :) nawet chciałam wczoraj zrobić, jednak rabarbar który miałam w domu okazał się już stary i łykowaty.

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam pychota:)
    bardzo lubię ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP