29.1.11

W kuchni: francuskie poduszeczki

Sesja skończona, czas na imprezę!

U mnie na domówkach, najlepiej sprawdzają się niezobowiązujące przekąski- koreczki, sałatki, paluszki, chipsy, czy czosnkowe bułeczki.

Moją "specjalnością" imprezową są "Francuskie poduszeczki". Są one pyszne zarówno wyjęte prosto z piekarnika, jak i już zimne.

Myślę, że jest to o wiele ciekawszy wariant, niż pospolita paczka chipsów.


Ich przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu- także sprawdzają się wyśmienicie, gdy mają wpaść do niespodziewani  goście.

No to do dzieła!





Ciasto francuskie tniemy na niewielkie kwadraty- w zależności jak duże poduszeczki chcemy otrzymać.

Na blachę okrytą papierem do pieczenia kładziemy wycięte kwadraciki w równym odstępach od siebie. 

Posypujemy kminkiem, ziołami prowansalskimi, serem żółtym i odrobiną soli morskiej gruboziarnistej.

Blachę wkładamy do piekarnika (180stopni) i pieczemy do czasu, gdy poduszeczki urosną i nabiorą złocistego koloru.



Możecie oczywiście dodać swoich ulubionych przypraw, zamiast kminku i ziół prowansalskich. Można także, zamiast sera żółtego, posypać poduszeczki startą mozarellą. Jak kto woli :)


Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, rzeczywiście nie wydaje się pracochłonny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie pracochłonny nie jest- niecałe 15 min i przekąski gotowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, fajne :) a ile warstw tego ciasta musi składać się na jeden kwadracik? Nie gadaj, że jedna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto francuskie, ostatnio miałam fazę na "pizzę" z niego:D
    Super pomysł na szybki obiad (moja wersja)lub przekąskę (Twoja):)
    A na deser na słodko, np. z dżemem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Viollet- dokładnie jedna warstwa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam ;) Ja też lubię ciasto francuskie. Smaczne jest też w wersji jak hot dog - parówka obwinięta serem i ciastem francuskim..

    OdpowiedzUsuń
  7. Fashionablyyy- też czasami robię takie hot dogi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ema Mija- smakują też super:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP