16.12.10

W kuchni: ciasteczka podwójnie czekoladowe

Te ciasteczka to rozpływająca się słodka czekolada z kontrastującym smakiem gorzkiej. Przedstawiam wam:


Ciasteczka podwójnie czekoladowe



Czego potrzebujemy?

mąka (250g)
masło (140g)
dwa żółtka jajek
ciemne kakao (40g)
biała czekolada (1 tabliczka)
cukier puder (120g)


Z takiej porcji otrzymamy około 12 ciastek.

No to do roboty!

Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy.
Mąkę przesiewamy z kakao i dodajemy do wcześniej otrzymanej masy.
Ciasto zagniatamy własnoręcznie (lub z pomocą cudzej ręki ;)
Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na ok 1h, po czym rozwałkowujemy je i wycinamy z niego koła (najlepiej wycinać dużą szklanką). Uwaga! ciasto może się kruszyć.

Na środku krążka układamy kostkę białej czekolady i przykrywamy drugim krążkiem zlepiając brzegi np. za pomocą widelca.

Pieczemy około 15min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Oczywiście można pokombinować i do środka włożyć kostki swojej ulubionej czekolady;)





Spróbujcie, naprawdę są pyszne! A najlepsze wyjęte prosto z piekarnika, gdy biała czekolada jeszcze nie zastygła.

4 komentarze:

  1. Ojej.. mniaaam.. musi być napraaawwwwwdę przepyszne! :>

    Zapraszam do mnie!
    Nowa notka poświęcona zarabianiu na blogach!
    www.fashionablyyy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. OMG, cudo! Na bank wypróbuję ten przepis :))

    zapraszam do siebie :) i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. jej, wyglądają mega pysznie :)
    muszę wypróbować jak tylko znajdę chwilę ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. OJEJ.... mam ochotę polizać ekran - to chyba nie jest zdrowy objaw :) pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)

TOP